Огретен с картофи по тиролски
*
картофи - 1 кг.
*
прясно мляко или сметана (по желание) - 1 ч.ч.
*
чисто масло - 1/2 пакетче (60 г.)
*
настъргано сирене - 3-4 с.л.
*
яйца - 4-5 бр.
*
настърган кашкавал
*
червен пипер
*
магданоз
*
галета
1. Обелете картофите и ги сварете в малко вода до разваряване.
2. Прецедете и размачкайте картофите с вилица или ръчен пасатор.
3. Прибавете сиренето, млякото и половината от маслото. Разбъркайте добре и изсипете в тортена форма или тавичка, обилно намазана с масло и поръсена с галета (брашно) и загладете с лъжица.
4. С лъжицата направете на повърхността 4-5 вдлъбнатини във всяка от които сложете по малко разтопено масло и счупете от ниско по едно яйце.
5. Всяко от яйцата поръсете с червен пипер и сол.
6. Печете в умерена фурна до забулване на яйцата.
7. Преди поднасяне поръсете с магданоз и настърган кашкавал.
Постни зелеви сарми с гъби
1 кисела зелка (600-700 г)
за плънката:
200 гр печурки (или от консерва)
2 ч. ч. ориз
1/2 ч.ч. пшеница
2 - 3 глава кромид лук
2 - 3 моркова
1-2 ч. л. олио
1 ч. л. червен пипер
чубрица, черен пипер, сол на вкус
за доматения сос:
2 - 3 с. л. доматено пюре
2-3 стръка магданоз
2 скилидки чесън
Листата на зелката отделяте, като внимавате да не се скъсат, ако има дебели жилки ги изрежете.
Лукът, морковите и печурките нарязвате на дребно. Задушавате ги с малко мазнина и вода до омекване. Прибавяте ориза и 2 ч.ч. топла вода. Задушаването на зеленчуците продължава докато ориза набъбне и попие водата. Овкусявате с подправките и разбърквате.
От приготвената плънка завивате сарми и ги подреждате в тавичка. Заливате с вода (без да ги покрива), поръсвате с малко червен пипер и олио.
Печете в предварително загрята фурна около 20 минути.
Доматеното пюре за соса разреждате с малко вода, овкусявате с чесън и накълцания магданоз и разбърквате.
Сосът изливате върху готовите сарми и ги запичате за 5 минути.
Тиквички с ориз
*
3 средно големи тиквички
*
1 възка зелен лук
*
2 домата
*
1и 1/2 чаена чаша ориз
*
копър
*
черен пипер
*
растителна мазнина
Задушваваме в мазнината ситно нарязния лук и тиквичките обелени и нарязани на кубчета. Като омекнат прибавяме доматите, нарязани на ситно. След като се задушат зеленцуците се заливат с вода (съотнопението течност-ориз е 3,5:1). Оставяме водата да заври и тогава добавяме изчистения и измит ориз. Когато оризът понабъбне, прибавяме сол на вкус, черен пипер и ситно нарязания копър. Може да прехвърлите в тавичка и да допечете или да оставите да се довари на бавен огън.
Бъркани яйца със зелен лук
продукти за 4 порции
8 яйца
2 с.л. олио
4 връзки зелен лук
1 к.л. червен пипер
черен пипер на вкус
* Зеленият лук се почиства, измива се и се нарязва на дребно.
* В голям тиган уок се загрява мазнината и се добавят разбърканите яйца.
* Когато яйцата са почти готови се добавя зеления лук и се разбърква до готовност на яйцата.
* Поднася се поръсено с червен пипер и черен пипер на вкус.
* Тази рецепта може да бъде приготвена и във фурна. За целта малка тавичка се загрява предварително с маслото и се излива яйчната смес с нарязания зелен лук. Пече се на 200 градуса до готовност.
Сря 28 Яну 2015, 03:34 by bimba
» ЧРД bimba
Съб 15 Мар 2014, 21:54 by Admin
» ФОРУМА НАВЪРШИ 5 ГОДИНКИ
Пет 14 Мар 2014, 03:50 by Никели
» ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Сря 25 Дек 2013, 18:43 by Admin
» НОВА ГОДИНА
Нед 22 Дек 2013, 19:00 by Admin
» Хранене за здраве
Сря 27 Ное 2013, 20:31 by Admin
» ЗДРАВЕ
Сря 27 Ное 2013, 19:08 by Admin
» ПРИКАЗКИ
Сря 27 Ное 2013, 19:01 by Admin
» Вицове
Сря 27 Ное 2013, 18:58 by Admin
» Музиката на моята младост
Сря 27 Ное 2013, 18:51 by Admin