Кюстендилски свободен форум

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Кюстендилски свободен форум

Сайт за приятно изкарване на свободното време

ТОЧНО ВРЕМЕ:

Latest topics

» Честит рожден ден Бате!
Риба и рибни продукти Icon_minitimeСря 28 Яну 2015, 03:34 by bimba

» ЧРД bimba
Риба и рибни продукти Icon_minitimeСъб 15 Мар 2014, 21:54 by Admin

» ФОРУМА НАВЪРШИ 5 ГОДИНКИ
Риба и рибни продукти Icon_minitimeПет 14 Мар 2014, 03:50 by Никели

» ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Риба и рибни продукти Icon_minitimeСря 25 Дек 2013, 18:43 by Admin

» НОВА ГОДИНА
Риба и рибни продукти Icon_minitimeНед 22 Дек 2013, 19:00 by Admin

» Хранене за здраве
Риба и рибни продукти Icon_minitimeСря 27 Ное 2013, 20:31 by Admin

» ЗДРАВЕ
Риба и рибни продукти Icon_minitimeСря 27 Ное 2013, 19:08 by Admin

» ПРИКАЗКИ
Риба и рибни продукти Icon_minitimeСря 27 Ное 2013, 19:01 by Admin

» Вицове
Риба и рибни продукти Icon_minitimeСря 27 Ное 2013, 18:58 by Admin

» Музиката на моята младост
Риба и рибни продукти Icon_minitimeСря 27 Ное 2013, 18:51 by Admin

Кой е онлайн?

Общо онлайн са 7 потребители: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 7 Гости

Нула


[ View the whole list ]


Най-много потребители онлайн: 230, на Сря 04 Май 2011, 10:47

ЧАТ

http://xat.com/Kyustendil Изображение, размещенное на servimg.com

Create your own banner at mybannermaker.com!

Март 2024

ПонВтоСряЧетПетСъбНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар Календар

КИРИЛИЗАТОР

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

ИНФОРМАЦИЯ И РЕКЛАМА

http://knnews.bg/

Listen Serbia Radio Ljubav - 96.6 FM Radio Online

Radio FOKUS Bitola Macedonia Makedonija ( makedonska narodna folk muzika ) at RadioForest.net http://www.radio-fokus.com/

http://worldtv.com/kyustendil_tv/

http://selindger.blogspot.com/

http://www.za-tebe.com/

+2
tatianna
Admin
6 posters

    Риба и рибни продукти

    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 64
    Местожителство : Кюстендил, България

    Риба и рибни продукти Empty Риба и рибни продукти

    Писане by Admin Сря 17 Юни 2009, 01:33

    Октопод във вино

    Продукти: 1 октопод, 100 мл зехтин, 1 чаша червено сухо вино, 2 с. л. оцет, 1 пръчица канела, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар или настъргано индийско орехче, черен пипер на зърна, червен пипер, сол.


    Октоподът се начуква като пържола и се изстъргва добре, иначе месото ще остане твърдо. Изчистват се очите и вътрешностите. Пипалата се режат на парченца и се слагат в тиган на печката, за да си пуснат соса. Течността се оставя да изври на слаб огън, докато месото омекне. Прибавят се зехтинът, виното и оцетът, подправките и сол и отново се оставя за около 40 минути на слаб огън. Ястието може да се долее с малко вода или бульон. Сервира се топло или студено с варен ориз и картофено пюре.

    Октопод по моряшки

    Продукти: 1 октопод, 1 чаша вино, половин дафинов лист, зехтин, черен пипер на зърна, сол.


    Изчистеният и нарязан на ивици октопод се слага в дълбок съд, залива се с марината от виното, малко зехтин, подправките и сол и се оставя за едно денонощие в хладилника. След това се пържи в сгорещен зехтин и се залива с предварително изврялата наполовина и прецедена марината.

    Задушен октопод

    Продукти: 1 октопод, 300 г домати, 300 г малки лукчета, 100 мл зехтин, 2 с. л. оцет, 100 мл червено вино, половин дафинов лист, 2 зърна карамфил, щипка канела, червен пипер, черен пипер, сол.


    Изчистеният октопод се начуква, изстъргва се, нарязва се и се вари в собствен сос на слаб огън. Когато месото омекне, се прибавят няколко лъжици зехтин. В останалия зехтин се задушават лукчетата, слага се октоподът и се добавят виното и оцетът. След това се прибавят подправките и обелените и пасирани домати. Подправя се със сол и червен пипер и се оставя на слаб огън за около час. Може да се добавят също нарязани гъби, моркови и целина.

    Пълнени калмари

    Продукти: 1 кг калмари, 800 г обелени и изчистени от семките домати, 4 глави кромид лук, 3 скилидки счукан чесън, средата на 1 филия хляб, половин чаша прясно мляко, 100 мл сухо бяло вино, 4 с. л. зехтин, 1 връзка ситно нарязан магданоз, мазнина за пържене, червен пипер, черен пипер, сол.


    Калмарите се изчистват, изплакват се и се подсушават. Пипалата им се нарязват на ситно и се отделят за плънката. Чесънът и две глави настърган лук се запържват в сгорещената мазнина, слагат се и пипалата и след като се свалят от огъня, се разбъркват с накиснатия в топлото мляко хляб и магданоза. Сместа се подправя с черен пипер и сол и с нея се пълнят калмарите, а отворите се закрепват с клечки за зъби. Запържват се до златисто в сгорещена мазнина, изваждат се и се държат на топло. Ситно нарязаните домати и останалият лук се запържват в същата мазнина и когато сосът се сгъсти, се подправя с черен пипер и се добавя виното. Калмарите се връщат в соса и половин час се задушават под капак на слаб огън. Сервират се горещи с варен ориз.

    Панирани калмари

    Продукти: 0,5 кг калмари, 250 мл бира, 1 глава лук, 3 моркова, 1 с. л. оцет, 2 яйца, 3 с. л. брашно, 2 с.л. галета, мазнина за пържене, черен пипер, сол.


    Калмарите се изчистват, измиват се и се накисват за два часа в студена вода. Изваждат се и се оставят за още три часа в бирата. След това се сваряват в подсолена вода с лука, морковите, черен пипер на зърна и оцет. Нарязват се на филийки, поръсват се със смлян черен пипер и се панират по обичайния начин. Сервират се със зеленчуци и лимон.

    .

    Миди по кръчмарски

    800 г миди с черупки
    80 мл лимонов сок
    100 мл зехтин
    10 г дижонска горчица

    Прави се дресинг от лимона, зехтина и дижонската горчица. Мидите се задушават в него за около 5 минути, докато черупките се разтворят. След това се поднасят гарнирани с резенчета лимон.

    .

    Задушена морска риба

    ПРОДУКТИ: 1/2 кг риба, 4 глави лук, 4 червени домата, 2-3 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 1/2 кафеени чашки олио, сол

    В сгорещеното олио запържваме до златисто нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме нарязаните на ситно скилидки чесън, доматите – обелени и настъргани на едро ренде, черния пипер и сол на вкус. Слагаме нарязаната на парчета риба (преди това поръсена с лимоновия сок и натрита със сол) и наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо течноста да покрие продуктите. На умерен огън под похлупак задушаваме около половин час.

    .

    Кюфтата от риба

    около 1/2кг. рибно филе
    1 яйце
    1 глава кромид лук, ситно нарязан
    черен пипе на вкус
    щипка лют червен
    1 голям настърган и изцеден картоф
    1 филия бял хляб, накисната във вода и изцедена
    1 -2 с.л. ракия
    зелена подправка - магданоз, копър, дивесил, 5-6 с.л. царевично брашно, галета за овалване

    Ако е филе, рибата се накълцва на ситно (може да се смели с машинка за месо или с кухненския комбайн).

    Омесват се всички продукти. Сместа трябва да стане като за кюфтета. Ако сместа е много мека се добавя или още една филия хляб, или 2-3 лъжици галета.
    Сместа се поставя в хладилник за 2-3 часа.
    Взема се топка от готовата кайма и се оформя като кебапче на дървено шишче, като се сплесква от двете страни. Овалва се хубаво в галетата и се пържи от двете страни. Пърженето трябва да става в по-широк тиган заради шишчетата, в олио/мазнина около 1см.
    Същите шишчета могат след овалване в галета да се и панират в яйце.
    Поднасят се с много салата и лимон.

    .

    Никулденска пъстърва

    2 едри пъстърви (600 г)
    250 г гъби (печурки)
    1 малка глава лук
    8 рулца от раци
    50 гр орехови ядки
    1 с. л. листа от магданоз
    3 с. л. олио
    сол на вкус

    за тестото:
    300 г брашно
    100 г маргарин
    3-4 с. л. вода
    сол на вкус

    В купа се слагат пресятото брашно, нарязаният на парчета маргарин и солта. Налива се водата и се замесва бързо. Тестото трябва да е меко и не бива да се меси прекалено дълго. Покрива се с фолио и се оставя да почине, докато се приготвят рибата и плънката.

    Пъстървата се разрязва с остър нож – започва се от гърба и като се следват костите, се отделя филето, стига се до опашката. Филетата се почистват от костите в коремната част, които много тънко се изрязват с нож заедно с част от месото. Посолява се.

    Лукът, гъбите и рулцата от раци се нарязват наситно, ореховите ядки се счукват наедро.
    В олио за минута се запържва лукът, добавят се счуканите орехи и гъбите. Пържи се 3-5 минути на силен огън, докато гъбите се зачервят. Прибавят се рулцата от раци, подправя се с магданоз и сол.

    Тестото се раздел на 4 и се разточва на тънки кори с правоъгълна форма. Една кора се слага в намаслена и набрашнена тава, поставя се филе, върху него се разпределя част от плънката и се затваря във второ филе. Покрива се с втора кора. Краищата на тестото се запечатват, като се намазват с вода и се затискат с вилица. От тестото се оформят перки, глава и очи. Така се приготвя и втората пъстърва. Пекат се в загрята до 220 градуса фурна до зачервяване (около 20 минути). По желание преди печене тестото се намазва с жълтък.

    .

    Шишчета от рибно филе

    *
    рибно филе (скумрия) - 800 г.
    *
    гъби (дребни, цели) - 100 г.
    *
    пиперка (нарязана на квадрати) - 1 бр.
    *
    тиквичка (малка) - 1 бр.
    *
    За маринатата:
    *
    лук - 1 глава
    *
    сока на 1 лимон
    *
    магданоз (ситно нарязан) - 3 с.л.
    *
    светъл соев сос - 2 с.л.
    *
    зехтин (олио) - 1 с.л.
    *
    сол и черен пипер - на вкус


    Нарязаната на кубчета риба се маринова за около 1 час в марината приготвена от сол, черен пипер, ситно нарязан лук, ситно нарязан магданоз, лимонов сок, соев сос и зехтин. След това кубчетата се нанизват на шишчета като се редува: резен риба, гъба, пиперка, тиквичка и т.н. Готовите шишчета се намазват с малко олио и се пекат на скара до готовност.
    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 64
    Местожителство : Кюстендил, България

    Риба и рибни продукти Empty Re: Риба и рибни продукти

    Писане by Admin Сря 17 Юни 2009, 01:36

    Пълнен шаран на фурна

    Шаран (около 1,5-2кг)
    100 гр пресни печурки
    7-8 с.л. олио
    1 глава лук
    50 г бекон
    100 г кашкавал
    1 яйце
    1 лимон
    1 ч.ч. бяло вино
    2-3 домата
    1 връзка магданоз
    черен пипер и сол на вкус

    Шарана се почиства от люспите и вътрешността, след което се измива.
    Разрязваме го откъм гърба покрай гръбната кост.
    Започва се от към опашката към главата,като разрязваме и нея.
    Така рибата се разтваря, коремът и остава цял.По този начин шарана събира повече плънка.
    След като отделим 2-те части на рибата тя се подсолява отвътре и отвън и я оставяме за 1 час в хладилника.

    През това време почистваме и измиваме гъбите, след което се нарязват на филийки.
    Задушават се в 5-6 с.л. олио за 4-5 мин заедно с нарязания на ситно лук и бекона, който е нарязан на малки кубчета. След това прибавяме кашкавала настърган на ренде, наситнения магданоз, разбитото яйце, солта и черния пипер.
    Когато плънката е готова, изваждаме рибата от хладилника.

    Вече готовата плънка се изсипва в едната полувина на шарана. След слагането на плънката се изсипва сока на половината от лимона. С втората полувина на шарана само захлупваме. Не е нужно да се забожда или зашипват двете половини.
    Когато е готова рибата, тя се слага внимателно в намазана с малко олио тавичка, около рибата прибавяме нарязаните на шайба домати и поливаме с последната мазнина и бялото вино.
    Тавата се закрива с фолио.
    Рибата се пече за 30-40 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна.

    Преди сервиране се окрасява с останалата част от лимона.

    .

    Пържена риба с пармезан

    1 кг филе от риба, бяла риба, сулка, хек
    1 яйце
    по 1/2 ч.л. чесън на прах и черен пипер
    по 1 ч.л. олио и зехтин
    нарязан магданоз
    лимон
    чаша настърган пармезан предава различн вкус

    Разбийте яйцето с чесъна и пипера. Потопете филетата в него и ги изцедете след това. После ги оваляйте в пармезана и ги оставете така за 5 минути.
    Загрейте мазнината на умерен огън и запържете в нея филетата, докато придобият кафява коричка. Поръсете с магданоз и сервирайте с резенчета лимон.

    Поднасяте с много свежа салата, лимон и вино
    tatianna
    tatianna
    Moderator
    Moderator


    Брой мнения : 511
    Points : 551
    Reputation : 2
    Join date : 14.07.2009
    Age : 64
    Местожителство : По хубавият град

    Риба и рибни продукти Empty Re: Риба и рибни продукти

    Писане by tatianna Сря 15 Юли 2009, 19:54

    Печена риба с домати

    Продукти: 2 риби по избор, 300 г гъби, 30 г масло, 50 г бадеми, 1 с. л. нарязан на ситно магданоз, 3 глави лук, 800 г домати, 2 ч. сухо бяло вино, сол, черен пипер, 1 лимон, няколко стръка зелен лук.
    Приготвяне: Измийте и почистете рибата от кости и люспи. Подсушете. Измийте гъбите, след което ги задушете в малко мазнина, заедно със зеления лук. Когато гъбите са готови, прибавете бадемите, нарязани на ситно, и магданоза. Задушете ги заедно няколко минути. Посолете отвътре рибите и ги напълнете със сместта. Поставете в намазнена тавичка. Отстрани наредете нарязания на филийки лук и нарязаните и обелени домати. За да се обелят по-лесно доматите, потопете ги за секунда във вряла вода или ги замразете.
    Печете във фурна на 180 градуса около 40 минути, като периодично поливате с получения от печенето сос. Преди сервиране украсете с нарязан на кръгчета лимон
    bimba
    bimba
    Admin
    Admin


    Брой мнения : 294
    Points : 421
    Reputation : 4
    Join date : 30.11.2009
    Age : 51
    Местожителство : Казанлък

    Риба и рибни продукти Empty Re: Риба и рибни продукти

    Писане by bimba Съб 05 Дек 2009, 19:00

    ШАРАН ГАРНИРАН
    Продукти за 6 порции: 1 шаран около 1кг. За бульон: 1 чаша бяло вино, 1 л. вода, 3 стръка целина, 2 моркова, 2 глави лук, 12 зърна черен пипер, 1/4 чаена лъжичка смлян черен пипер,1 връзка магданоз, 2 дафинови листа, 1 чаена лъжичка мащерка, 1 супена лъжица сол.
    Начин на приготвяне. Всички продукти за бульона се слагат в голяма тенджера и се варят 30 мин. През това време се изчиства и се измива рибата и се пуска във врящия бульон. Оставя се да вари 15-20 мин. на слаб огън, след което се изважда внимателно от тенджерата и се слага в голяма елипсовидна чиния.Когато изстине, гарнира се с картофи и зеленчуци и се сервира.
    Риба и рибни продукти N4945Да ви е сладко!
    слънчо
    слънчо
    Moderator
    Moderator


    Брой мнения : 116
    Points : 187
    Reputation : 14
    Join date : 27.04.2009
    Местожителство : Варна

    Риба и рибни продукти Empty Re: Риба и рибни продукти

    Писане by слънчо Чет 21 Яну 2010, 04:25

    Една „малка“забележка и допълнение към темата Idea

    Най-хубавата риба е прясната а много хора не я познават и затова не обичат риба.
    Прясната риба се познава по очите и по кожата.Очите трябва да са бистри а не мътни и хлътнали - тях търговците не могат да замаскират.Кожата на рибата трябва да е гладка ,твърда и лъскава но това се вижда ако сте по наблюдателни.
    Прясната риба не мирише и няма характерния мирис с който някои си представят рибите.

    Търговците заблуждават клиентите си като отварят хрилете на рибите и показват колко са червени но това е заблуда и ако рибата се съхранява на хладно не може да разберете нищо.
    Нели
    Нели


    Брой мнения : 33
    Points : 37
    Reputation : 0
    Join date : 15.12.2009

    Риба и рибни продукти Empty Re: Риба и рибни продукти

    Писане by Нели Сря 03 Фев 2010, 19:56

    Ето го и моя октопод но е подходящ за мезе ,мен лично ,това чудо не ме засища chukle
    Риба и рибни продукти P1150012
    tatianna
    tatianna
    Moderator
    Moderator


    Брой мнения : 511
    Points : 551
    Reputation : 2
    Join date : 14.07.2009
    Age : 64
    Местожителство : По хубавият град

    Риба и рибни продукти Empty Re: Риба и рибни продукти

    Писане by tatianna Сря 03 Фев 2010, 20:29

    а на мене ми се вижда.....гнусно...извинявай,прилича ми на червеи...
    от ония които гледаме във "страх"....не ям такива неща,сигурно затова!
    Очите ми не го приемат!

    Ето една от любимите ми рецепти със скумрия-лесно и бързо!
    Вземате една тавичка,най добре е правоъгълна,рибата вече очистена
    и без глави,я намазвате обилно със маргарин,като един дебел сандвич.Ръсите вегета,отгоре,наливате вода до половината от нивото на рибата и печете....
    Приятен апетит! ok
    Нели
    Нели


    Брой мнения : 33
    Points : 37
    Reputation : 0
    Join date : 15.12.2009

    Риба и рибни продукти Empty Re: Риба и рибни продукти

    Писане by Нели Сря 03 Фев 2010, 21:17

    Точно това каза и сина ми ,че не обича змии и червеи chukle
    За скумрията аз я обичам на скара Smile настъргвам кромид ,нарязвам ,магданоз и малко чушка слагам ,черен ,черве пипер , сол , чубрица и малко олио или заехти ,намазвам хубаво рибката завивам я да престои няколко часа с подправките и мятам на скарата ухаа
    rosi
    rosi
    PRO
    PRO


    Брой мнения : 144
    Points : 149
    Reputation : 0
    Join date : 18.04.2009
    Age : 52
    Местожителство : Добрич

    Риба и рибни продукти Empty Re: Риба и рибни продукти

    Писане by rosi Нед 28 Фев 2010, 00:38

    Риба,печена в сметана
    Необходими продукти:
    150 г риба
    15 г /супена лъжица/ брашно
    30 г /1 1/2 супена лъжица/ масло
    30 г /1/2 кафена чашка/ сметана
    30 г гъби
    100 г /1 брой голям/ картофи
    1/4 яйце
    15 г сирене
    магданоз
    червен пипер
    сол

    Начин на приготвяне:
    Измитата риба се нарязва на парчета. Посолява се и се поръсва с червен пипер. Панира се в брашно и се пържи в горещо масло. Отделно се задушават гъбите, нарязани на дребно, и картофите, нарязани на тънки кръгове. Рибата се нарежда в тава, като върху всяко парче се слага кръг от твърдо сварено яйце, а върху него - гъби. Картофите се нареждат около рибата. Така подреденото ястие се залива със сос от сметана, приготвен по следния начин. Към сметаната в момента на нейното кипване се прибавя брашното, размито с малко вода, и се бърка. След като поври 2-3 мин, сосът се посолява. Залятата със сметана риба се поръсва със стрито сирене и масло. Пече се на фурна до зачервяване. Рибата се сервира поръсена с нарязан на дребно магданоз.

    Sponsored content


    Риба и рибни продукти Empty Re: Риба и рибни продукти

    Писане by Sponsored content


      В момента е: Пет 29 Мар 2024, 10:16