Октопод във вино
Продукти: 1 октопод, 100 мл зехтин, 1 чаша червено сухо вино, 2 с. л. оцет, 1 пръчица канела, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар или настъргано индийско орехче, черен пипер на зърна, червен пипер, сол.
Октоподът се начуква като пържола и се изстъргва добре, иначе месото ще остане твърдо. Изчистват се очите и вътрешностите. Пипалата се режат на парченца и се слагат в тиган на печката, за да си пуснат соса. Течността се оставя да изври на слаб огън, докато месото омекне. Прибавят се зехтинът, виното и оцетът, подправките и сол и отново се оставя за около 40 минути на слаб огън. Ястието може да се долее с малко вода или бульон. Сервира се топло или студено с варен ориз и картофено пюре.
Октопод по моряшки
Продукти: 1 октопод, 1 чаша вино, половин дафинов лист, зехтин, черен пипер на зърна, сол.
Изчистеният и нарязан на ивици октопод се слага в дълбок съд, залива се с марината от виното, малко зехтин, подправките и сол и се оставя за едно денонощие в хладилника. След това се пържи в сгорещен зехтин и се залива с предварително изврялата наполовина и прецедена марината.
Задушен октопод
Продукти: 1 октопод, 300 г домати, 300 г малки лукчета, 100 мл зехтин, 2 с. л. оцет, 100 мл червено вино, половин дафинов лист, 2 зърна карамфил, щипка канела, червен пипер, черен пипер, сол.
Изчистеният октопод се начуква, изстъргва се, нарязва се и се вари в собствен сос на слаб огън. Когато месото омекне, се прибавят няколко лъжици зехтин. В останалия зехтин се задушават лукчетата, слага се октоподът и се добавят виното и оцетът. След това се прибавят подправките и обелените и пасирани домати. Подправя се със сол и червен пипер и се оставя на слаб огън за около час. Може да се добавят също нарязани гъби, моркови и целина.
Пълнени калмари
Продукти: 1 кг калмари, 800 г обелени и изчистени от семките домати, 4 глави кромид лук, 3 скилидки счукан чесън, средата на 1 филия хляб, половин чаша прясно мляко, 100 мл сухо бяло вино, 4 с. л. зехтин, 1 връзка ситно нарязан магданоз, мазнина за пържене, червен пипер, черен пипер, сол.
Калмарите се изчистват, изплакват се и се подсушават. Пипалата им се нарязват на ситно и се отделят за плънката. Чесънът и две глави настърган лук се запържват в сгорещената мазнина, слагат се и пипалата и след като се свалят от огъня, се разбъркват с накиснатия в топлото мляко хляб и магданоза. Сместа се подправя с черен пипер и сол и с нея се пълнят калмарите, а отворите се закрепват с клечки за зъби. Запържват се до златисто в сгорещена мазнина, изваждат се и се държат на топло. Ситно нарязаните домати и останалият лук се запържват в същата мазнина и когато сосът се сгъсти, се подправя с черен пипер и се добавя виното. Калмарите се връщат в соса и половин час се задушават под капак на слаб огън. Сервират се горещи с варен ориз.
Панирани калмари
Продукти: 0,5 кг калмари, 250 мл бира, 1 глава лук, 3 моркова, 1 с. л. оцет, 2 яйца, 3 с. л. брашно, 2 с.л. галета, мазнина за пържене, черен пипер, сол.
Калмарите се изчистват, измиват се и се накисват за два часа в студена вода. Изваждат се и се оставят за още три часа в бирата. След това се сваряват в подсолена вода с лука, морковите, черен пипер на зърна и оцет. Нарязват се на филийки, поръсват се със смлян черен пипер и се панират по обичайния начин. Сервират се със зеленчуци и лимон.
.
Миди по кръчмарски
800 г миди с черупки
80 мл лимонов сок
100 мл зехтин
10 г дижонска горчица
Прави се дресинг от лимона, зехтина и дижонската горчица. Мидите се задушават в него за около 5 минути, докато черупките се разтворят. След това се поднасят гарнирани с резенчета лимон.
.
Задушена морска риба
ПРОДУКТИ: 1/2 кг риба, 4 глави лук, 4 червени домата, 2-3 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 1/2 кафеени чашки олио, сол
В сгорещеното олио запържваме до златисто нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме нарязаните на ситно скилидки чесън, доматите – обелени и настъргани на едро ренде, черния пипер и сол на вкус. Слагаме нарязаната на парчета риба (преди това поръсена с лимоновия сок и натрита със сол) и наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо течноста да покрие продуктите. На умерен огън под похлупак задушаваме около половин час.
.
Кюфтата от риба
около 1/2кг. рибно филе
1 яйце
1 глава кромид лук, ситно нарязан
черен пипе на вкус
щипка лют червен
1 голям настърган и изцеден картоф
1 филия бял хляб, накисната във вода и изцедена
1 -2 с.л. ракия
зелена подправка - магданоз, копър, дивесил, 5-6 с.л. царевично брашно, галета за овалване
Ако е филе, рибата се накълцва на ситно (може да се смели с машинка за месо или с кухненския комбайн).
Омесват се всички продукти. Сместа трябва да стане като за кюфтета. Ако сместа е много мека се добавя или още една филия хляб, или 2-3 лъжици галета.
Сместа се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Взема се топка от готовата кайма и се оформя като кебапче на дървено шишче, като се сплесква от двете страни. Овалва се хубаво в галетата и се пържи от двете страни. Пърженето трябва да става в по-широк тиган заради шишчетата, в олио/мазнина около 1см.
Същите шишчета могат след овалване в галета да се и панират в яйце.
Поднасят се с много салата и лимон.
.
Никулденска пъстърва
2 едри пъстърви (600 г)
250 г гъби (печурки)
1 малка глава лук
8 рулца от раци
50 гр орехови ядки
1 с. л. листа от магданоз
3 с. л. олио
сол на вкус
за тестото:
300 г брашно
100 г маргарин
3-4 с. л. вода
сол на вкус
В купа се слагат пресятото брашно, нарязаният на парчета маргарин и солта. Налива се водата и се замесва бързо. Тестото трябва да е меко и не бива да се меси прекалено дълго. Покрива се с фолио и се оставя да почине, докато се приготвят рибата и плънката.
Пъстървата се разрязва с остър нож – започва се от гърба и като се следват костите, се отделя филето, стига се до опашката. Филетата се почистват от костите в коремната част, които много тънко се изрязват с нож заедно с част от месото. Посолява се.
Лукът, гъбите и рулцата от раци се нарязват наситно, ореховите ядки се счукват наедро.
В олио за минута се запържва лукът, добавят се счуканите орехи и гъбите. Пържи се 3-5 минути на силен огън, докато гъбите се зачервят. Прибавят се рулцата от раци, подправя се с магданоз и сол.
Тестото се раздел на 4 и се разточва на тънки кори с правоъгълна форма. Една кора се слага в намаслена и набрашнена тава, поставя се филе, върху него се разпределя част от плънката и се затваря във второ филе. Покрива се с втора кора. Краищата на тестото се запечатват, като се намазват с вода и се затискат с вилица. От тестото се оформят перки, глава и очи. Така се приготвя и втората пъстърва. Пекат се в загрята до 220 градуса фурна до зачервяване (около 20 минути). По желание преди печене тестото се намазва с жълтък.
.
Шишчета от рибно филе
*
рибно филе (скумрия) - 800 г.
*
гъби (дребни, цели) - 100 г.
*
пиперка (нарязана на квадрати) - 1 бр.
*
тиквичка (малка) - 1 бр.
*
За маринатата:
*
лук - 1 глава
*
сока на 1 лимон
*
магданоз (ситно нарязан) - 3 с.л.
*
светъл соев сос - 2 с.л.
*
зехтин (олио) - 1 с.л.
*
сол и черен пипер - на вкус
Нарязаната на кубчета риба се маринова за около 1 час в марината приготвена от сол, черен пипер, ситно нарязан лук, ситно нарязан магданоз, лимонов сок, соев сос и зехтин. След това кубчетата се нанизват на шишчета като се редува: резен риба, гъба, пиперка, тиквичка и т.н. Готовите шишчета се намазват с малко олио и се пекат на скара до готовност.
Продукти: 1 октопод, 100 мл зехтин, 1 чаша червено сухо вино, 2 с. л. оцет, 1 пръчица канела, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар или настъргано индийско орехче, черен пипер на зърна, червен пипер, сол.
Октоподът се начуква като пържола и се изстъргва добре, иначе месото ще остане твърдо. Изчистват се очите и вътрешностите. Пипалата се режат на парченца и се слагат в тиган на печката, за да си пуснат соса. Течността се оставя да изври на слаб огън, докато месото омекне. Прибавят се зехтинът, виното и оцетът, подправките и сол и отново се оставя за около 40 минути на слаб огън. Ястието може да се долее с малко вода или бульон. Сервира се топло или студено с варен ориз и картофено пюре.
Октопод по моряшки
Продукти: 1 октопод, 1 чаша вино, половин дафинов лист, зехтин, черен пипер на зърна, сол.
Изчистеният и нарязан на ивици октопод се слага в дълбок съд, залива се с марината от виното, малко зехтин, подправките и сол и се оставя за едно денонощие в хладилника. След това се пържи в сгорещен зехтин и се залива с предварително изврялата наполовина и прецедена марината.
Задушен октопод
Продукти: 1 октопод, 300 г домати, 300 г малки лукчета, 100 мл зехтин, 2 с. л. оцет, 100 мл червено вино, половин дафинов лист, 2 зърна карамфил, щипка канела, червен пипер, черен пипер, сол.
Изчистеният октопод се начуква, изстъргва се, нарязва се и се вари в собствен сос на слаб огън. Когато месото омекне, се прибавят няколко лъжици зехтин. В останалия зехтин се задушават лукчетата, слага се октоподът и се добавят виното и оцетът. След това се прибавят подправките и обелените и пасирани домати. Подправя се със сол и червен пипер и се оставя на слаб огън за около час. Може да се добавят също нарязани гъби, моркови и целина.
Пълнени калмари
Продукти: 1 кг калмари, 800 г обелени и изчистени от семките домати, 4 глави кромид лук, 3 скилидки счукан чесън, средата на 1 филия хляб, половин чаша прясно мляко, 100 мл сухо бяло вино, 4 с. л. зехтин, 1 връзка ситно нарязан магданоз, мазнина за пържене, червен пипер, черен пипер, сол.
Калмарите се изчистват, изплакват се и се подсушават. Пипалата им се нарязват на ситно и се отделят за плънката. Чесънът и две глави настърган лук се запържват в сгорещената мазнина, слагат се и пипалата и след като се свалят от огъня, се разбъркват с накиснатия в топлото мляко хляб и магданоза. Сместа се подправя с черен пипер и сол и с нея се пълнят калмарите, а отворите се закрепват с клечки за зъби. Запържват се до златисто в сгорещена мазнина, изваждат се и се държат на топло. Ситно нарязаните домати и останалият лук се запържват в същата мазнина и когато сосът се сгъсти, се подправя с черен пипер и се добавя виното. Калмарите се връщат в соса и половин час се задушават под капак на слаб огън. Сервират се горещи с варен ориз.
Панирани калмари
Продукти: 0,5 кг калмари, 250 мл бира, 1 глава лук, 3 моркова, 1 с. л. оцет, 2 яйца, 3 с. л. брашно, 2 с.л. галета, мазнина за пържене, черен пипер, сол.
Калмарите се изчистват, измиват се и се накисват за два часа в студена вода. Изваждат се и се оставят за още три часа в бирата. След това се сваряват в подсолена вода с лука, морковите, черен пипер на зърна и оцет. Нарязват се на филийки, поръсват се със смлян черен пипер и се панират по обичайния начин. Сервират се със зеленчуци и лимон.
.
Миди по кръчмарски
800 г миди с черупки
80 мл лимонов сок
100 мл зехтин
10 г дижонска горчица
Прави се дресинг от лимона, зехтина и дижонската горчица. Мидите се задушават в него за около 5 минути, докато черупките се разтворят. След това се поднасят гарнирани с резенчета лимон.
.
Задушена морска риба
ПРОДУКТИ: 1/2 кг риба, 4 глави лук, 4 червени домата, 2-3 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 1/2 кафеени чашки олио, сол
В сгорещеното олио запържваме до златисто нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме нарязаните на ситно скилидки чесън, доматите – обелени и настъргани на едро ренде, черния пипер и сол на вкус. Слагаме нарязаната на парчета риба (преди това поръсена с лимоновия сок и натрита със сол) и наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо течноста да покрие продуктите. На умерен огън под похлупак задушаваме около половин час.
.
Кюфтата от риба
около 1/2кг. рибно филе
1 яйце
1 глава кромид лук, ситно нарязан
черен пипе на вкус
щипка лют червен
1 голям настърган и изцеден картоф
1 филия бял хляб, накисната във вода и изцедена
1 -2 с.л. ракия
зелена подправка - магданоз, копър, дивесил, 5-6 с.л. царевично брашно, галета за овалване
Ако е филе, рибата се накълцва на ситно (може да се смели с машинка за месо или с кухненския комбайн).
Омесват се всички продукти. Сместа трябва да стане като за кюфтета. Ако сместа е много мека се добавя или още една филия хляб, или 2-3 лъжици галета.
Сместа се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Взема се топка от готовата кайма и се оформя като кебапче на дървено шишче, като се сплесква от двете страни. Овалва се хубаво в галетата и се пържи от двете страни. Пърженето трябва да става в по-широк тиган заради шишчетата, в олио/мазнина около 1см.
Същите шишчета могат след овалване в галета да се и панират в яйце.
Поднасят се с много салата и лимон.
.
Никулденска пъстърва
2 едри пъстърви (600 г)
250 г гъби (печурки)
1 малка глава лук
8 рулца от раци
50 гр орехови ядки
1 с. л. листа от магданоз
3 с. л. олио
сол на вкус
за тестото:
300 г брашно
100 г маргарин
3-4 с. л. вода
сол на вкус
В купа се слагат пресятото брашно, нарязаният на парчета маргарин и солта. Налива се водата и се замесва бързо. Тестото трябва да е меко и не бива да се меси прекалено дълго. Покрива се с фолио и се оставя да почине, докато се приготвят рибата и плънката.
Пъстървата се разрязва с остър нож – започва се от гърба и като се следват костите, се отделя филето, стига се до опашката. Филетата се почистват от костите в коремната част, които много тънко се изрязват с нож заедно с част от месото. Посолява се.
Лукът, гъбите и рулцата от раци се нарязват наситно, ореховите ядки се счукват наедро.
В олио за минута се запържва лукът, добавят се счуканите орехи и гъбите. Пържи се 3-5 минути на силен огън, докато гъбите се зачервят. Прибавят се рулцата от раци, подправя се с магданоз и сол.
Тестото се раздел на 4 и се разточва на тънки кори с правоъгълна форма. Една кора се слага в намаслена и набрашнена тава, поставя се филе, върху него се разпределя част от плънката и се затваря във второ филе. Покрива се с втора кора. Краищата на тестото се запечатват, като се намазват с вода и се затискат с вилица. От тестото се оформят перки, глава и очи. Така се приготвя и втората пъстърва. Пекат се в загрята до 220 градуса фурна до зачервяване (около 20 минути). По желание преди печене тестото се намазва с жълтък.
.
Шишчета от рибно филе
*
рибно филе (скумрия) - 800 г.
*
гъби (дребни, цели) - 100 г.
*
пиперка (нарязана на квадрати) - 1 бр.
*
тиквичка (малка) - 1 бр.
*
За маринатата:
*
лук - 1 глава
*
сока на 1 лимон
*
магданоз (ситно нарязан) - 3 с.л.
*
светъл соев сос - 2 с.л.
*
зехтин (олио) - 1 с.л.
*
сол и черен пипер - на вкус
Нарязаната на кубчета риба се маринова за около 1 час в марината приготвена от сол, черен пипер, ситно нарязан лук, ситно нарязан магданоз, лимонов сок, соев сос и зехтин. След това кубчетата се нанизват на шишчета като се редува: резен риба, гъба, пиперка, тиквичка и т.н. Готовите шишчета се намазват с малко олио и се пекат на скара до готовност.
Сря 28 Яну 2015, 03:34 by bimba
» ЧРД bimba
Съб 15 Мар 2014, 21:54 by Admin
» ФОРУМА НАВЪРШИ 5 ГОДИНКИ
Пет 14 Мар 2014, 03:50 by Никели
» ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Сря 25 Дек 2013, 18:43 by Admin
» НОВА ГОДИНА
Нед 22 Дек 2013, 19:00 by Admin
» Хранене за здраве
Сря 27 Ное 2013, 20:31 by Admin
» ЗДРАВЕ
Сря 27 Ное 2013, 19:08 by Admin
» ПРИКАЗКИ
Сря 27 Ное 2013, 19:01 by Admin
» Вицове
Сря 27 Ное 2013, 18:58 by Admin
» Музиката на моята младост
Сря 27 Ное 2013, 18:51 by Admin