Искате ли да проверите знанията си !!!
1.За да се изразходват натрупаните калориите, съдържащи се в едно парче торта /500 калории/ са нужни:
A. 30 минути бързо ходене Б. 1 час ходене В. 2 часа ходене
2.Плодът с най-високо съдържание на витамин С е:
A. Френско грозде Б. Праскова В. Лимон
3. Преди спорт със средно и високо физическо натоварване трябва да се консумира:
A. Месо Б. Сирене В. Макарони
4. Спрямо другите видове олио, зехтинът е :
A. По-малко мазен Б. Също толкова мазен В. По-мазен
5. Зехтинът намаля нивото на холестерол в кръвта:
A. Вярно Б. Погрешно
6. Консумацията на хляб води до напълняване:
A. Вярно Б. Погрешно
7. Сиренето е ниско калорична и подходяша при спазването на диети за отслабване храна:
A. Вярно Б. Погрешно
8. Алкохолът съдържа голямо количество захар:
A. Вярно Б. Погрешно
9. Консумацията на натурални плодови сокове е без последствия за теглото:
A. Вярно Б. Погрешно
10. Маслото е полезно за здравето:
A. Вярно Б. Погрешно В. И вярно и грешно едновременно
11. Консумацията на боб е препоръчително да не се придружава с хляб:
A. Вярно Б. Погрешно
12. Шоколадът съдържа полезни хранителни субстанции:
A. Вярно Б. Погрешно
13. Минималната дневна физическа активност се равнява на:
A. 2 часа бързо ходене Б. 1 час бързо ходене В. 30 минути бързо ходене
А ето и верните отговори на всички зададени въпроси:
1.
Отговор: В.
2.
Отговор: А. Френско грозде. Съдържанието му на витамин С е 200 милиграма, докато това на лимона е 50 милиграма, а на прасковата около 30.
3.
Отговор: В. Макарони. Те са богати на комплексни въглехидрати, които при разграждането от организма отделят равномерно големи количества глюкоза, необходима за мускулната дейност. Месото и сиренето се разграждат и усвояват бавно, защото съдържат предимно протеини и мазнини, те съвсем не са подходящи източници на енергия в последните 5 часа преди спортна дейност.
4.
Отговор: Б. Също толкова мазен. Всички видове олио са съставени от над 99% мазнини и имат една и съща калорийна стойност – 900 калории на 100 грама.
5.
Отговор: А. Зехтинът съдържа предимно олеинова мастна киселина, която е мононенаситена от типа омега 9. Множество клинични изследвания доказват нейната роля за намаляне нивото на "лошия" /LDL/ холестерол.
6.
Отговор: Б. Хлябът е здравословна и необходима храна. Той съдържа средно 8% протеини, 50% комплексни въглехидрати и 0% мазнини. Със своето съдържание на нутриенти, той допринася за балансирането на ежедневния хранителен прием, както и за поддържането на чувство за ситост, което помага да се избегне безразборното ядене между основните хранения, а съответно и напълнявянето.
7.
Отговор: Б. Сиренето и кашкавалът съдържат съответно 22 и 30% мазнини. При спазването на диети е подходящо да се заместят с полу-обезмаслено кисело или прясно мляко, което също е източник на високо усвояем белтък и калций, но са с много по-ниска енергийна стойност. Особенно грешно е да се яде сирене без хляб с цел отслабване, защото без хляб се изяжда по-голямо количество сирене, а съответно и мазнини.
8.
Отговор: Б. Захар се съдържа само в подсладените алкохолни питиета тип ликьор и коктейли. Виното и концентратите не съдържат захар, тъй като тя е превърната в алкохол при ферментацията на растенията, от които е произведено съответното питие. Един грам захар съдържа 4 калории; един грам алкохол 7 калории. Едно стандартно питие съдържа 50 грама алкохол, т.е. 350 калории.
9.
Отговор: А. Въпреки че плодовите сокове са по-полезни от изкуствено ароматизираните безалкохолни напитки, защото са източник на витамини, те са еднакво сладки. Един сок и едно газирано сладко безалкохолно питие съдържат около 10 г захар на 100 милилитра, т.е. 25 г захар на чаша. Това количество отговаря на 5 пакетчета захар.
10.
Отговор: В. Маслото е източник на наситени мастни киселини, които са с атерогенно действие, т.е. допринасят за отлагането на мазнини в артериите.
Едновременно с това, маслото е ценен източник на витамините А и D, затова то не бива да се изключва от хранителния прием, особенно на деца. Дневно е добре да се консумират около 15 г сурово масло, примерно на закуска. Маслото не се поддава добре на топлинна обработка над 100 градуса, т.е. не е полезно за печене и пържене.
11.
Отговор: Б. Белият боб съдържа белтъчини, в които липсва незаменимата аминокиселина лизин. В белтъчините на зърненитете храни, т.е. и в хляба липсва незаменимата аминокиселина метионин. Двете храни се допълват взаимно и тяхната комбинация може да бъде заместител на месото, рибата, яйцата или млечните продукти, които са източници на най-висококачествени и лесно усвояеми белтъчини.
12.
Отговор: А. В натуралния черен шоколад има множество микро и макро елементи: магнезий, калий, желязо, фосфор. Той съдържа витамини от групата В, а също така е богат на аминокиселината триптофан, от която организмът произвежда серотонин, субстанция отговорна за настроението и доброто функциониране на централната нервна система. Затова има хора, които консумират шоколад в моменти на тъга и неудовлетворение. Единственият недостатък на тази "терапия" е високата й енергийна стойност – 500 калории на 100 гр. Трябва да отбележим също, че млечният и белият шоколад са с по-ниски хранителни стойности, тъй като са по-богати на мазнини и съответно по-бедни на ценни хранителни субстанции.
13.
Отговор: В. 1/2 час. Това ниво на физическа активност е необходимият минимум, който трябва да достигнете, за да поддържате здравословно тегло, а също така и за да се предпазвате от сърдечно-съдови заболявания.
Сря 28 Яну 2015, 03:34 by bimba
» ЧРД bimba
Съб 15 Мар 2014, 21:54 by Admin
» ФОРУМА НАВЪРШИ 5 ГОДИНКИ
Пет 14 Мар 2014, 03:50 by Никели
» ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Сря 25 Дек 2013, 18:43 by Admin
» НОВА ГОДИНА
Нед 22 Дек 2013, 19:00 by Admin
» Хранене за здраве
Сря 27 Ное 2013, 20:31 by Admin
» ЗДРАВЕ
Сря 27 Ное 2013, 19:08 by Admin
» ПРИКАЗКИ
Сря 27 Ное 2013, 19:01 by Admin
» Вицове
Сря 27 Ное 2013, 18:58 by Admin
» Музиката на моята младост
Сря 27 Ное 2013, 18:51 by Admin