Кюстендилски свободен форум

Сайт за приятно изкарване на свободното време

ТОЧНО ВРЕМЕ:

Latest topics

» Честит рожден ден Бате!
Сря 28 Яну 2015, 03:34 by bimba

» ЧРД bimba
Съб 15 Мар 2014, 21:54 by Admin

» ФОРУМА НАВЪРШИ 5 ГОДИНКИ
Пет 14 Мар 2014, 03:50 by Никели

» ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Сря 25 Дек 2013, 18:43 by Admin

» НОВА ГОДИНА
Нед 22 Дек 2013, 19:00 by Admin

» Хранене за здраве
Сря 27 Ное 2013, 20:31 by Admin

» ЗДРАВЕ
Сря 27 Ное 2013, 19:08 by Admin

» ПРИКАЗКИ
Сря 27 Ное 2013, 19:01 by Admin

» Вицове
Сря 27 Ное 2013, 18:58 by Admin

» Музиката на моята младост
Сря 27 Ное 2013, 18:51 by Admin

Кой е онлайн?

Общо онлайн са 2 потребители: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 2 Гости :: 1 Bot

Нула


[ View the whole list ]


Най-много потребители онлайн: 230, на Сря 04 Май 2011, 10:47

ЧАТ

http://xat.com/Kyustendil Изображение, размещенное на servimg.com

Create your own banner at mybannermaker.com!

Септември 2017

ПонВтоСряЧетПетСъбНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar

КИРИЛИЗАТОР

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

ИНФОРМАЦИЯ И РЕКЛАМА

http://knnews.bg/

Listen Serbia Radio Ljubav - 96.6 FM Radio Online

Radio FOKUS Bitola Macedonia Makedonija ( makedonska narodna folk muzika ) at RadioForest.net http://www.radio-fokus.com/

http://worldtv.com/kyustendil_tv/

http://selindger.blogspot.com/

http://www.za-tebe.com/

    Хранене за здраве

    Share
    avatar
    bimba
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 294
    Points : 421
    Reputation : 4
    Join date : 30.11.2009
    Age : 44
    Местожителство : Казанлък

    Хранене за здраве

    Писане by bimba on Сря 20 Окт 2010, 14:20

    ТЕСТ

    Искате ли да проверите знанията си !!!

    1.За да се изразходват натрупаните калориите, съдържащи се в едно парче торта /500 калории/ са нужни:
    A. 30 минути бързо ходене Б. 1 час ходене В. 2 часа ходене

    2.Плодът с най-високо съдържание на витамин С е:
    A. Френско грозде Б. Праскова В. Лимон

    3. Преди спорт със средно и високо физическо натоварване трябва да се консумира:
    A. Месо Б. Сирене В. Макарони

    4. Спрямо другите видове олио, зехтинът е :
    A. По-малко мазен Б. Също толкова мазен В. По-мазен

    5. Зехтинът намаля нивото на холестерол в кръвта:
    A. Вярно Б. Погрешно

    6. Консумацията на хляб води до напълняване:
    A. Вярно Б. Погрешно

    7. Сиренето е ниско калорична и подходяша при спазването на диети за отслабване храна:
    A. Вярно Б. Погрешно

    8. Алкохолът съдържа голямо количество захар:
    A. Вярно Б. Погрешно

    9. Консумацията на натурални плодови сокове е без последствия за теглото:
    A. Вярно Б. Погрешно

    10. Маслото е полезно за здравето:
    A. Вярно Б. Погрешно В. И вярно и грешно едновременно

    11. Консумацията на боб е препоръчително да не се придружава с хляб:
    A. Вярно Б. Погрешно

    12. Шоколадът съдържа полезни хранителни субстанции:
    A. Вярно Б. Погрешно

    13. Минималната дневна физическа активност се равнява на:
    A. 2 часа бързо ходене Б. 1 час бързо ходене В. 30 минути бързо ходене


    А ето и верните отговори на всички зададени въпроси:



    1.
    Отговор: В.

    2.
    Отговор: А. Френско грозде. Съдържанието му на витамин С е 200 милиграма, докато това на лимона е 50 милиграма, а на прасковата около 30.

    3.
    Отговор: В. Макарони. Те са богати на комплексни въглехидрати, които при разграждането от организма отделят равномерно големи количества глюкоза, необходима за мускулната дейност. Месото и сиренето се разграждат и усвояват бавно, защото съдържат предимно протеини и мазнини, те съвсем не са подходящи източници на енергия в последните 5 часа преди спортна дейност.

    4.
    Отговор: Б. Също толкова мазен. Всички видове олио са съставени от над 99% мазнини и имат една и съща калорийна стойност – 900 калории на 100 грама.

    5.
    Отговор: А. Зехтинът съдържа предимно олеинова мастна киселина, която е мононенаситена от типа омега 9. Множество клинични изследвания доказват нейната роля за намаляне нивото на "лошия" /LDL/ холестерол.

    6.
    Отговор: Б. Хлябът е здравословна и необходима храна. Той съдържа средно 8% протеини, 50% комплексни въглехидрати и 0% мазнини. Със своето съдържание на нутриенти, той допринася за балансирането на ежедневния хранителен прием, както и за поддържането на чувство за ситост, което помага да се избегне безразборното ядене между основните хранения, а съответно и напълнявянето.

    7.
    Отговор: Б. Сиренето и кашкавалът съдържат съответно 22 и 30% мазнини. При спазването на диети е подходящо да се заместят с полу-обезмаслено кисело или прясно мляко, което също е източник на високо усвояем белтък и калций, но са с много по-ниска енергийна стойност. Особенно грешно е да се яде сирене без хляб с цел отслабване, защото без хляб се изяжда по-голямо количество сирене, а съответно и мазнини.

    8.
    Отговор: Б. Захар се съдържа само в подсладените алкохолни питиета тип ликьор и коктейли. Виното и концентратите не съдържат захар, тъй като тя е превърната в алкохол при ферментацията на растенията, от които е произведено съответното питие. Един грам захар съдържа 4 калории; един грам алкохол 7 калории. Едно стандартно питие съдържа 50 грама алкохол, т.е. 350 калории.

    9.
    Отговор: А. Въпреки че плодовите сокове са по-полезни от изкуствено ароматизираните безалкохолни напитки, защото са източник на витамини, те са еднакво сладки. Един сок и едно газирано сладко безалкохолно питие съдържат около 10 г захар на 100 милилитра, т.е. 25 г захар на чаша. Това количество отговаря на 5 пакетчета захар.

    10.
    Отговор: В. Маслото е източник на наситени мастни киселини, които са с атерогенно действие, т.е. допринасят за отлагането на мазнини в артериите.
    Едновременно с това, маслото е ценен източник на витамините А и D, затова то не бива да се изключва от хранителния прием, особенно на деца. Дневно е добре да се консумират около 15 г сурово масло, примерно на закуска. Маслото не се поддава добре на топлинна обработка над 100 градуса, т.е. не е полезно за печене и пържене.

    11.
    Отговор: Б. Белият боб съдържа белтъчини, в които липсва незаменимата аминокиселина лизин. В белтъчините на зърненитете храни, т.е. и в хляба липсва незаменимата аминокиселина метионин. Двете храни се допълват взаимно и тяхната комбинация може да бъде заместител на месото, рибата, яйцата или млечните продукти, които са източници на най-висококачествени и лесно усвояеми белтъчини.

    12.
    Отговор: А. В натуралния черен шоколад има множество микро и макро елементи: магнезий, калий, желязо, фосфор. Той съдържа витамини от групата В, а също така е богат на аминокиселината триптофан, от която организмът произвежда серотонин, субстанция отговорна за настроението и доброто функциониране на централната нервна система. Затова има хора, които консумират шоколад в моменти на тъга и неудовлетворение. Единственият недостатък на тази "терапия" е високата й енергийна стойност – 500 калории на 100 гр. Трябва да отбележим също, че млечният и белият шоколад са с по-ниски хранителни стойности, тъй като са по-богати на мазнини и съответно по-бедни на ценни хранителни субстанции.

    13.
    Отговор: В. 1/2 час. Това ниво на физическа активност е необходимият минимум, който трябва да достигнете, за да поддържате здравословно тегло, а също така и за да се предпазвате от сърдечно-съдови заболявания.
    източник


    _________________
    "Споделяй знанията си - това е път към безсмъртието.
    Кой, ако не аз? Кога, ако не сега?"
    .











    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:16

    Цвета и формата на плодовете и зеленчуците – какво лекуват и за какво са полезни

    Хрумна ми да събера повече информация от различни източници за една тема, която много отдавна ме вълнува. А това е именно нещо, което постоянно е пред очите ни и дотолкова сме свикнали с него, че не му обръщаме абсолютно никакво внимание – формата на плодовете и зеленчуците! Природата е умна!!! Ама дотолкова умна, че ни поднася всичко на тепсия и ни показва съвсем директно кое за какво да ползваме и кой природен дар как ни помага. От много години не използвам абсолютно никакви химични лекарства под формата на хапченца, сиропчета и прахчета и идеята да се лекувам с някаква синтезирана в лаборатория химия не само, че ме ужасява, но и дълбоко ме потриса.

    Но защо изобщо е нужно да се лекуваме?!
    Кому е нужно да се разболява?!

    И не е ли вече прекалено късно, когато търсим как и с какво да се излекуваме, защото вече “гърнето се е счупило” и ние се опитваме да го залепим?…
    Да, късно е, защото всяка една болест означава една голяма червена лампа, която ни показва, че нещо не правим както трябва, че някъде по пътя сме сгрешили, че не се храним или не мислим правилно, че подтискаме чувства и емоции, че тялото ни ни дава сигнал да променим нещо генерално.

    Масово хората мислят, че когато се появят първите симптоми на болест, те трябва да се натъпчат обилно с храна. Рядко някой се замисля, че е много по-ефективно да се направи точно обратното – още при първите най-малки сигнали и симптоми за болест, човек да остане на пълен глад за 24 часа (на вода или в краен случай на сокове), в които организмът сам да се справи с болестта като пренасочи енергията си към нея, вместо да я хаби за храносмилане. Логично, нали?

    Но защо да не се лекуваме и докато се храним, чрез самата храна, чрез прием на подходящите плодове и зеленчуци за нас?
    Пак казвам – Природата е по-умна от нас и по-добре знае кой плод или зеленчук за кой орган е подходящ.


    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:20

    МОРКОВИ

    Разрез на морков прилича на човешко око, зеницата, ириса…
    Радиалните линии приличат на очния орган… Днес науката доказва, че морковите подобряват значително циркулацията на кръвта и зрението.
    Освен това той се счита за една от най-лечебните храни и освен за лечение на очни заболявания, морковът се използва и за регулиране на кръвната захар, за предотвратяване от сърдечно – съдови заболявания, атеросклероза, акне, астма, рак, инсулт.

    (Обожавам сок от моркови, зелени ябълки, лимон, портокал и малко пресен джинджифил!!!)



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:22

    ДОМАТИ

    Доматът има четири камери и е червен на цвят, което ни кара да го сравняваме със сърцето. Той лекува сърдечни заболявания и помага за сформирането на нови червени кръвни клетки. Доматите са пълни с ликопен и честата им консумация нормализира холестерола в организма, има противораково въздействие, регулира кръвното налягане и помага при различни възпаления.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:27

    ПАТЛАДЖАН

    Патладжана, авокадото и крушата наподобяват матка. Имат благоприятно въздействие върху цялата женска по лова система. Помагат при възпаления, инфекции, гъбички.



    Патладжана лекува и затлъстяване, запек, подагра, както и оказва голямо влияние върху жлезите с вътрешна секреция.

    Все пак е добре да НЕ го пържите, което е първото което ни идва на ум – пържен патладжан на кръгли филийки. Това е мазно, тежко и никак не е здравословно. Добре е да го печете или задушавате на кубчета с други зеленчуци. А ако все пак решите да го пържите, нарежете го на филийки, посолете го и го оставете в наклонена тавичка, за да се изтече горчивата течност от него, която предизвиква коремни проблеми в нас. И го пържете в претопено краве масло Гхи - то не променя молекулната си структура при висока температура. ;-)

    КРУШАТА повлиява много добре подагра, висока кръвна захар, възпаление на бъбреците, проблеми на щитовидната жлеза.

    АВОКАДО

    Авокадото понижава нивото на лошия холестерол, използва си при лечение на гастрит, стомашна язва и смущения в храносмилателната система.

    Изследванията днес доказват, че когато една жена яде едно авокадо на седмица, това уравновесява хормоните й, премахва излишъка от теглото след раждане и възпрепятства рака на шийката на матката.
    Каква е истината?
    Точно девет месеца са необходими, за да порасне едно авокадо – от цъфтежа
    до узряването на плода. Във всеки от неговите плодове има установени
    повече от 14 000 компонента на химически фотолитици на храненето.
    Модерната наука е направила уникално изследване и е назовала близо 141.

    Най-любимата ми закуска – кремче от авокадо, банан, канела, какао.
    Или пък зелено смути с авокадо и зеленолистни.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:30

    ЧЕРВЕН И СЛАДЪК КАРТОФ

    С формата на панкреас, картофът лекува и предотвратява този орган от различни заболявания и възпаление. Картофът помага и при различни стомашни проблеми.
    Сладките картофи уравновесяват гликемичния индекс (индекса на захарта в кръвта), което е изключително важно за балансираното хранене и това да не напълняваме от храните, които ядем.





    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:33

    ДЖИНДЖИФИЛ

    Наподобяващ стомаха, джинджифилът е безценно лекарство при всякакви стомашни проблеми! Също така, той потиска кашлицата, облекчава чувството на гадене при бременност, помага при ставни и мускулни болки и има противовъзпалителни свойства.

    Най-любимото ми нещо, както вече споменах по-горе, е да добавям малко коренче от пресен джинджифил (има го в големите супермаркети) към прясно изцедени сокове. Така засилвам стомашния огън Агни (според Аюрведа), притъпявам чувството на глад, засилвам си имунната система и затоплям организма, който се охлажда доста особено през зимата и особено ако човек е на соков режим или на суровоядство.

    Друго любимо ми е чай – пак от пресен джинджифил – настъргвам малко на ренде, заливам с гореща вода, оставям 10-15 мин., прецеждам, овкусявам с лимон и мед. Мммм



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:38

    ОРЕХ

    Той е незаменима храна за мозъка. От незапомнени времена орехът е възприет не само като храна, а и като лекарство. Препоръчва се за лечение на атеросклероза, хипертония, анемия, стомашни и чернодробни заболявания, зъбен кариес, възпаления в тялото.

    Днес ние знаем, че орехът помага за развитието на повече от три дузини нервни пътища, необходими за функционирането на мозъка. Орехът прилича на мозъка с неговите полусфери – лява и дясна, с церебрална кора, главен мозък и малък мозък. Също гънките на ореха приличат на neo-cortex (превод: “нова кора”) мозък.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:40

    БОБ

    Наподобяващ бъбрек, бобът укрепва тези органи, предотвратява възпаления и засилва дейността им. Освен това е полезна храна за диабетиците, тъй като редуцира съдържанието на кръвната захар.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:43

    ТИКВА

    Тиквата е един от най-любимите ми продукти, особено сокът от нея!
    Този зеленчук има форма на пикочен мехур. Тя лекува и предпазва от възпаления пикочния мехур, пикочните канали и бъбреците. Помага при цистит, висока температура, запек, стомашни разстройства, сърдечни болки, нервни разстройства, затлъстяване.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:46

    ЦЕЛИНА

    Целината и рюбарбът приличат на кости и стави. Те са специфични храни и дават добри сили. Костите съдържат 23% натрий. И хранителността на тези продукти е в 23% натрий. Ако нямаме достатъчно натрий в своя хранителен режим, костите услужливо ще го предоставят на тялото, в резултат на което ще
    отслабнат. Тези храни възстановяват нуждата от натрий на костната система на тялото.

    Целина консумирам само и единствено сурова, тъй като е грехота да я готвя и да се губят всичките и полезни свойства. Добавям по няколко стръка селъри (продават го в пакети в големите супермаркети) в сок от моркови, ябълки, лимони и джиджифил. Или нарязвам листа целина в салата.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:49

    МАСЛИНИ

    Описани са и в Библията, маслините символизират началото. С форма на яйчници, те имат благотворно влияние върху женската полова система. Редовната консумация на маслини предотвратява възпаления, гъбички, инфекции и развитието на бактерии на яйчниците.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:52

    СМОКИНИ

    Това е другия плод споменат в библията. Ако маслината е плода на жената, то смокинята е плода на мъжа. Растящи по двойки, те напомнят тестиси, а вътрешността на смокинята наподобява семенна течност. Малките семчици приличат на множество сперматозоиди. Смокинята спомага за активното произвеждане на сперматозоиди увеличаването на подвижността им. Препоръчва се срещу стерилитет и импотентност, както и при простата и възпаления на пикочните канали.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:54

    ГРОЗДЕ

    Гроздето има поразителна прилика с левкоцитите. Всяко зърно прилича на кръвно телце. Характерно за белите кръвни телца е, че участват в защитата на организма от инфекции и чужди тела. Същото въздействие върху организма ни има и гроздето. Честата консумация на грозде нормализира количеството левкоцити в кръвта ни, влияе положително на нервната система, укрепва сърцето, премахва токсините от организма.

    Добре е да не се прекалява с гроздето, колкото и да е вкусно, защото е изключително сладко и съдържа много захари.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 19:57

    ГЪБИ

    Разполовена, гъбата се асоциира с ушната мида. Гъбите подобряват слуха и предпазват ушите от възпаление и инфекция.

    Имаите предвид, че според древните принципи на Аюрведа гъбите се причисляват към качеството Тамас – тъмнина. Тоест, те са от продуктите, които определено не се препоръчват за храна. Смята се, че не носят енергията на живота в себе си. Не се хранят от слънцето, не фотосинтезират, не съдържат хлорофил. Тежка храна са и това може да се усети от всеки един от нас – като си хапнем гъби, те престояват дълго в корема, създавайки чувство на тежест за доста време. Определено не е хубаво да ядем гъби вечер, преди лягане и сън.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 20:02

    КРОМИД ЛУК

    Приликата между люспите на лука и епидермалните клетки, които имат функцията да предпазват тялото ни от вредните влияния на външната среда, е показателна. По същия начин лука предпазва цялото ни тяло от бактерии, причини за различни болести.
    Този зеленчук има свойствата да „изчиства” отпадъчните материали от организма ни и от всички клетки.
    Препоръчва се и при простудни заболявания, стомашно – чревни разстройства, кашлица, болки в гърлото, белодробни проблеми.

    При разрязване той произвежда сълзи, които чистят епителното легло на очите. Друг негов сътрудник, чесънът, помага също да се отстранят опасните за тялото свободни радикали.

    И пак ще ви кажа как е според Аюрведа и Йога, тъй като това си е “моето нещо” и няма как да не го спомена – чесънът и лукът са възбудителни, дразнещи продукти за нервната система. Не се препоръчват за консумация и в Йога диетата се избягват изцяло. Смята се, че възбуждат ума и пречат на медитацията и на успокояването на съзнанието.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 20:05

    ПРЕСЕН ЛУК

    Сърцевината на бялата част от пресния лук има поразителна прилика със зъба. Пресния лук се използва за лечение на цялата устна кухина. Успешно лекува възпаление и кръвотечение на венците. Предпазва от кариеси и натрупване на зъбен камък. Сокът му предотвратява развитието на пародонтоза.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 20:10

    СИНЯ СЛИВА

    Синята слива, кайсията и прасковата наподобяват човешкото дупе.
    Тези плодове лекуват запек, хемороиди и отстраняват проблеми при храносмилателната и отделителната системи. Препоръчват се при стомашно разстройство, нередовен стомах, лениви черва, сърдечно – съдови проблеми.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 20:14

    БАНАН

    Е, тук не е много трудно да се досетим на какво прилича банана, нали? :-D
    С форма на пенис, бананът дава сила на мъжкия полов орган. Той действа като афродизиак при мъжете. Освен това е хранителен, спомага метаболизма и предотвратява появата на стомашни язви.

    Благодарение на калия, който съдържат, бананите могат да намалят чувствително риска от удар. Това доказа изследване, проведено в Щатите. За целта е достатъчен приема на един банан на ден. Калият също така предпазва от сърдечносъдови проблеми и понижава кръвното налягане – нужно е редовно да изяждате по три банана на ден. А помощник на калия е магнезият, който подсилва сърцето и мускулите. Нивото и на двата не се влияе от стадия на зрялост на бананите.

    За добро настроение – съдържащия се в бананите витамин В6 стимулира действието на серотонина – т.нар. „хормон на щастието“. Той влияе благотворно на централната нервна система: подобрява настроението ни и ни помага да се преборим със стреса. Имайте предвид, че първоначално количеството му в южния плод нараства в процеса на зреене, но ако по бананите се появят кафяви точици, витаминът започва да се разгражда.

    Няма да ви слагам снимка, показваща поразителната прилика, тъй като разчитам на вашето богато и развинтено въображение



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 20:17

    ПОРТОКАЛ

    Портокалът, грейпфрутът и другите цитрусови плодове приличат на жлезите на гърдите при жените.
    Тези плодове предотвратяват образуването на кисти в гърдите, мастни тъкани, запушване на каналите, възпаления.
    Използват се активно при лечение на мастопатия, тъй като нормализират количеството на хормона естроген.

    Няма по-хубаво нещо от една голяма чаша фреш от портокали, лимон и грейпфрут. И все пак имайте предвид, че цитрусите охлаждат много тялото, затова аз предпочитам да ги смесвам с ябълки, моркови, червено цвекло



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 20:20

    ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО

    Сокът на червеното цвекло изумително много наподобява на кръв!
    Още преди 2,5 хиляди години древногръцкият лекар Хипократ включва този зеленчук в списъка на лечебните растения.

    Дори и в онези далечни времена с кисело червено цвекло успешно са лекували инфекциозни заболявания, висока температура, кожни възпаления, а и много други болести.
    През 16-и век Парацелз първи започва да използва цвеклото за лечение на заболявания на кръвта.
    По пътя на много болести цвеклото подава червен сигнал с помощта на флавоноидите. Те облекчават съдовите спазми, укрепват капилярите, понижават кръвното налягане, стимулират образуването на червени кръвни клетки.

    Цвеклото влияе благоприятно върху работата на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на витамин U, който се съдържа в цвеклото, действа добре при язва на стомаха и дванадесетопръстника.
    Цвеклото е много ценно за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина.

    Червеното цвекло подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечението на неврози и безсъние, анемия и високо кръвно налягане, премахва от тялото токсините и тежките метали.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 20:24

    НАР

    Зрънцата на нара по цвят и форма, наподобяват еритроцитите. Нара се използва при профилактика и лечение на сърдечно – съдови заболявания, атеросклероза, хипертония, сърдечна недостатъчност, заболявания на храносмилателната система. Укрепва растежа на ноктите и косата, подобрява мъжката полова функция, намалява риска от ракови заболявания.



    Фреш от нар е нещо прекрасно и всеки, който е ходил в Истанбул знае това! Там предлагат огромни чаши фреш от нар за 2-3 лв. Божествено!
    След като се прибрах от Истанбул, си купих висока метална цитрус преса с дръжка, с която много лесно се прави фреш от нар – разрязваш нара наполовина и изстискваш половинките с натиск. Лесно, вкусно и полезно!



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 20:27

    КОСТИЛКОВИ ПЛОДОВЕ

    Всеки костилков плод е подходящ за лечение на камъни в бъбреците, жлъчката. Тези плодове предотвратяват образуването на такива „гости” в тялото ни.



    _________________
    avatar
    Admin
    Admin
    Admin

    Брой мнения : 1127
    Points : 1808
    Reputation : 8
    Join date : 14.03.2009
    Age : 57
    Местожителство : Кюстендил, България

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Admin on Сря 27 Ное 2013, 20:31

    ПЧЕЛЕН МЕД

    Да, да, знам, че не е плодл Плюс това аз съм “фалшив” веган, защото консумирам пчелни продукти. Но това е друга темал

    С подредените плътно една до друга правилни шестоъгълни килийки, восъчните пити с мед, наподобяват клетките, формирали тъканите в човешкото тяло. Този природен продукт е безценно лекарство за целия ни организъм.
    Медът се използва за профилактика и лечение на основните системи от органи в човешкото тяло: опорно – двигателната, нервната, сърдечно – съдовата, дихателната, храносмилателната, лимфната, пикочно – половата, ендокринната.



    Източник: http://infobulgaria.info/news.php?itm=19161


    _________________

    Sponsored content

    Re: Хранене за здраве

    Писане by Sponsored content


      В момента е: Сря 20 Сеп 2017, 04:53