Агнешка дроб чорба
250 гр агнешки дреболии (чревца, бял и черен дроб, бъбреци и т.н.)
50 гр ориз (1 кафена чашка)
6 стръка зелен лук
1 -2 моркова (50 гр)
1 с.л. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 връзка магданоз
2-3 стръка джоджен (или сух)
черен пипер на вкус
1 щипка лимонтозу
(сол)
* В тенджера с вряща вода се добавя 250 гр агнешките дреболии.
* Когато дреболиите заврат се прибавя измития ориз и джоджена, ако е сух.
* Когато ориза е почти сварен се добавя нарязания на ситно зелен лук и настърган на едро ренде морков и се разбърква.
* От яйцата, киселото мляко, брашното и лимонтузото се приготвя застройка.
В купичка се разбиват яйцата с щипка лимонтозу, добавя се брашното и започва да се прибавя по-малко, на тънка струя супата, като се бърка постоянно. След това застройката се изсипва в тнеджерата при супата и се разбърква. Като клокне само веднъж супата се дръпва от огъня.
* Супата се поръсва с нарязан на ситно магданоз и пресен джоджен (ако има) и се поднася гореща в порцеланова паница и се поръсва с прясно смлян черен пипер, а за любителите на лютото и с люта чушка.
* От останалото брашно с киселото мляко и яйцата се прави застройката, която може да се сгъсти на огъня,без да заври. Застройката се прибавя в чорбата в момента от свалянето и от огъня.
* Готовата чорба се подправя с черен пипер и ситно нарязан магданоз и джоджен.
Пилешка супа с лимон и спанак
200 г пилешки гърди
бялата част на 1 стрък праз
2 клонки целина
1 шепа спанак
1 морков
сокът от 1/2 лимон
за маринатата:
2 с. л. соев сос
1 с. л. натурално нишесте
1 с. л. олио
сокът от 1/2 лимон
В 1 литър гореща вода се добавяр праза и стъблата на целината, нарязани на ситно и морковът – на тънки пръчици . Варят се 5 минути.
Месото се нарязва на малки кубчета и се поставя в купа. Добавят се нишестето, сокът от лимон, соевият сос и олиото и се меси с ръце. Маринова се 10-15 минути, след което се изсипва в супата. Разбърква се и след 5-6 минути се налива останалият лимонов сок.
Дъната на чиниите за супа се покриват с накъсани листа спанак и нарязани наситно листа целина. Отгоре се налива супата и се поднася.
Великденска пилешка супа
* пиле (с дреболии) около 800гр
* 50гр ориз
* 2 сл олио
* 2 яйца
* 1/2 връзка магданоз
* черен пипер на вкус
* 1 лимон
Почистеното и измито в студена вода пиле заедно с дреболиите, ако имате се поставя в тенджера със студена подсолена вода и се вари на слаб огън до готовност. След обезкостяване се нарязва на парченца, като се прибавят и нарязаните на дребни перченца дреболии. Към супата се прибавя почистеният, измит и отцеден ориз. Варенето продължава до омекване на ориза. Накрая се прибавят ситно нарязаният магданоз и смленият черен пипер. Застройва се с разбитите с лимоновия сок яйца.
Гъбена супа с бекон
250 гр печурки
1 морков
1 кафеена чашка фиде
150 гр бекон
1 бр яйце
сол
черен пипер
пресен магданоз
В 1л вряща вода сварете предварително нарязаните гъби заедно с моркова, нарязан на кубчета. Прибавете сол и черен пипер и оставете да ври 15-20 минути, докато зеленчуците поомекнат. Добавете предварително натрошеното фиде. Запържете нарязания на ситно бекон и го сложете в гъбената супа. Гарнирайте със пресен магданоз, нарязан на ситно
Сря 28 Яну 2015, 03:34 by bimba
» ЧРД bimba
Съб 15 Мар 2014, 21:54 by Admin
» ФОРУМА НАВЪРШИ 5 ГОДИНКИ
Пет 14 Мар 2014, 03:50 by Никели
» ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Сря 25 Дек 2013, 18:43 by Admin
» НОВА ГОДИНА
Нед 22 Дек 2013, 19:00 by Admin
» Хранене за здраве
Сря 27 Ное 2013, 20:31 by Admin
» ЗДРАВЕ
Сря 27 Ное 2013, 19:08 by Admin
» ПРИКАЗКИ
Сря 27 Ное 2013, 19:01 by Admin
» Вицове
Сря 27 Ное 2013, 18:58 by Admin
» Музиката на моята младост
Сря 27 Ное 2013, 18:51 by Admin