Панирани кашкавалчета
1 кг кашкавал
500 г брашно
3 яйца
500 мл бира
200 мл газирана вода
червен пипер за поръсване
Жълтъците и белтъците се отделят в абсолютно сухи съдове. В жълтъците се наливат 400 мл от бирата, 200 мл газирана вода, половината брашно. Разбива се с миксер, добавя се останалото брашно и се разбива до получаване на хомогенна смес.
В белтъците се наливат останалите 100 мл бира. Разбиват се на плътен сняг и внимателно, с ръка се смесват с жълтъците.
Кашкавалът трябва да е много студен, почти замръзнал. Нарязва се на малки правоъгълници, поръсва се с червен пипер. Едно по едно кашкавалчетата се потопяват в тестото, като се хващат за ръбчетата, така че да се облеят целите. Веднага след това се пускат в нагорещен до температура 170 градуса фритюрник. Пържат се 3-4 минути.
От тук нататък се поднасят с много бира и зелена салата. Идеално мезе за някой слънчев следобед, пракаран с приятели
Картофи по селски
1 кг по-едри картофи
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
черен пипер на вкус
2 с.л. царевично брашно или галета
копър за поръсване
олио за пържене
Избират се по-едри картофи и се измиват. Сваряват необелени в подсолена вода до готовност.
Като изстинат се нарязват на едри парчета и се слагат в кутия с капак заедно с подправките и цаервчното брашно.
Кутията се разклаща за да могат подправките да полепнат по картофите.
След това се пържат в олио, докато хванат златиста коричка.
Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан копър.
В зависимост от нашето желание подправките могат да бъдат различни, може да се добави чесън, сирене или да се приготвят с лют червен пипер.
Може да се приготви както с пресни картофки, така и със стари.
Изключително лесно и вкусно - идеално мезе за бира!
Принцеси, сандвичи с кайма и кашкавал
8 филии хляб
250 гр кайма
1 яйце
щипка чубрица и черен пипер
100 гр кашквал
* Филиите хляб се подреждат в тава.
* Яйцето се разбива и към него се прибавя каймата. Разбърква се добре и се овкусява с подправките - черен пипер и чубрица.
* Сместа от каймата се разпределя върху филиите и се размазва добре.
* С нож за сирене се режат тънки филии от кашкавал или може да се настърже на ренде.
* Принцесите се покриват с кашкавал и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
* Могат да се пуснат за 1 минутка накрая на грил фунция, тогава стават много хрупкави
Пълнен омлет с тиквички
за 4 порции
8 яйца
2 с.л. масло
2 - 3 тиквички, около 1 кг
1/2 кг домати
* Тиквичките се обелват, измиват и нарязват на ленти. Задушават се в част от предварително разтопеното масло.
* Доматите се нарязват на кубчета и се прибавят към тиквичките. Всичко се разбърква добре и се оставя да се позадуши и се оставят пет минути на бавен огън да покъкрят.
* Яйцата, 4 x 2, се разбиват добре и се пържат в сгорещена мазнина, докато омлетът стане златист и от двете страни.
* Когато е готов, в средата се слага зеленчуковата плънка и се захлупва. Запича се така още 2 минути.
Омлет натюр
Продукти за 1 порция:
3 яйца, 3-4 с.л. олио, щипка сол
Приготвяне: Мазнината се нагорещява в тиган. Яйцата се бъркат, докато се получи еднородна смес. Посоляват се. Изсипват се в тигана и се пържат на силен огън, докато яйчената палачинка се зачерви. За да бъде омлета сочен, не се обръща, а сгънат на две, се поднася топъл. Отделно се сервират най-различни салати, които зависят от сезона – пресни или туршии.
Омлет с колбас
Продукти:
10 яйца, 2 к.ч. прясно мляко,250 гр. колбас.
100 гр. олио, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Колбасът се обелва, нарязва се на тънки ивички и леко се запържва. Яйцата се разбиват добре с млякото, солта и черния пипер. Запържения колбас се прибавя към яйчената смес и се разбърква. В предварително загрята мазнина се изпържват 5 омлета като се обръщат от двете страни и се пържат до златисто. Поднасят се с подходяща салата според сезона.
Омлет с гъби, картофи и шунка
Продукти за 1 порция: 3 яйца, 3-4 гъби, 1 картоф.
20-30 гр. шунка, 25 гр. краве масло.
1 с.л. олио, 1 щипка черен пипер, сол
Приготвяне: Гъбите, измити,почистени и нарязани на дребно, се задушават с щипка сол в част от кравето масло. Картофът нарязан на кубчета, се изпържва в олиото. Шунката нарязана на ситно, се смесва с гъбите и картофите. Към маслото от пърженето на гъбите се добавя останалото масло. Загрява се и в него се изсипва сместа от гъбите, картофите и шунката и се залива с добре разбитите с щипка сол и черен пипер яйца. Омлетът се пържи, докато засъхне, като леко се обливат краищата му с нестегнатите яйца. Прегъва се на две и се поднася горещ с подходяща салата според сезона.
Плодов омлет
Продукти:
1 супена лъжица захар
8 яйца с отделени белтъци и жълтъци
1 супена лъжица разтопено масло
малко лимонов сок
155 г ягоди
140 г боровинки
щипка сол
1супеналъжицапудразахар
Приготвяне:
Затоплете фурната на 175 градуса. В купа смесете белтъците, захарта, лимоновия сок и солта. Разбийте ги с миксер. В друга купа разбийте жълтъците. Постепенно смесете двете смеси. Поставете маслото в тиган и го загрейте на умерен огън. Изсипете около 250 мл от яйчената смес на дъното на тигана. Запържете за 2 минути. Поставете тигана във фурната и запечете яйцата 5 минути. Извадете тигана от фурната и прехвърлете омлета в чиния. Върху омлета сложете смес от ягоди и боровинки, после го загърнете. Поръсете го с пудра захар и сервирайте
Сря 28 Яну 2015, 03:34 by bimba
» ЧРД bimba
Съб 15 Мар 2014, 21:54 by Admin
» ФОРУМА НАВЪРШИ 5 ГОДИНКИ
Пет 14 Мар 2014, 03:50 by Никели
» ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Сря 25 Дек 2013, 18:43 by Admin
» НОВА ГОДИНА
Нед 22 Дек 2013, 19:00 by Admin
» Хранене за здраве
Сря 27 Ное 2013, 20:31 by Admin
» ЗДРАВЕ
Сря 27 Ное 2013, 19:08 by Admin
» ПРИКАЗКИ
Сря 27 Ное 2013, 19:01 by Admin
» Вицове
Сря 27 Ное 2013, 18:58 by Admin
» Музиката на моята младост
Сря 27 Ное 2013, 18:51 by Admin