Дамски каприз
Продукти: 4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер около 2 ч.ч. брашно
1 бурканче конфитюр
1 ванилия
Приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме със захарта до побеляване, след това прибавяме олиото, киселото мляко и брашното с бакпулвера. Получената смес изсипваме в намаслена тава и печем на средна температура. Белтъците разбиваме със захарта и ванилията на сняг. Когато блата е изпечен, вадим го и го намазваме с конфитюра,и отгоре с разбитите на сняг белтъци. Връщаме го отново във фурната, докато порозовее белтъчената смес. Режем на пастички!
Шоколадово руло
7 яйца със стайна температура
1 1/3 ч.ч. пудра захар, пресята (плюс допълнително за поръсване)
1/3 ч.л. какао, пресято
1 ч.ч. сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л.захар
Постелете 25 х35 правоъгълна тавичка с хартия за печене. Отгоре намажете с олио (или разтопено масло). Загрейте фурната до 180 гр.
Разделете белтъците и жълтъците. Разбийте жълтъците докато се сгъстят и оставете на страна.
Разбийте белтъците до мек сняг. На части добавяйте предварително пресетите пудра захар и какао, като продължите да разбивате. Добавете разбитите жълтъци и внимателно разбъркайте.
Изсипете тестото е подготвената тавичка и изравнете повърхността. Печете около 15-20 минути в предварително загрятата фурна. Извадете тавата и оставете 2-3 минути да поизстине.
Разстелете кърпа на плота, поръсете обилно с пудра захар. Обърнете блата върху кърпата. Внимателно махнете хартията. Като започнете от дългата страна внимателно с помощта на кърпата завийте блата като руло. Оставете напълно да изстине така както е сгънат.
Разбийте сметаната със захарта (ако е подсладена, не добавяйте захар) и ванилията. Разгънете блата, намажете със сметаната и наново завийте на руло. Отгоре поръсете с пудра захар
Фъч без яйца
За блата:
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. сода бикарбонат
4 с.л. какао
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
2 ч.ч брашно
За глазурата:
4 с.л какао
4 с.л. захар
150 гр. маргарин (неразтопен
Содата се гаси в киселото мляко. Добавя се захарта, какаото. Добавяме 1-та чаша брашно, след нея олиото и после втората чаша брашно. Дори не се налага да се разбива с миксер, може с обикновена вилица. Изсипваме в намаслена и поръсена с малко брашно тава. Пече се в заграята до 200 градуса фурна около 25 минути. След като се изпече оставяме да изстине.
За глазурата: В съд слагаме какаото, захарта и маргарина. На леко загрят котлон разбъркваме постоянно, до пълното разтапяне на маргарина. Като резултат ще се получи гладка шоколадова глазура. Изсипваме върху изстиналия блат.
По желание може вътре в блата да се сложат орехи или други ядки(те се слагат последно в сместа, след брашното), както и отгоре върху глазурата да се поръси сладкиша.
Сря 28 Яну 2015, 03:34 by bimba
» ЧРД bimba
Съб 15 Мар 2014, 21:54 by Admin
» ФОРУМА НАВЪРШИ 5 ГОДИНКИ
Пет 14 Мар 2014, 03:50 by Никели
» ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Сря 25 Дек 2013, 18:43 by Admin
» НОВА ГОДИНА
Нед 22 Дек 2013, 19:00 by Admin
» Хранене за здраве
Сря 27 Ное 2013, 20:31 by Admin
» ЗДРАВЕ
Сря 27 Ное 2013, 19:08 by Admin
» ПРИКАЗКИ
Сря 27 Ное 2013, 19:01 by Admin
» Вицове
Сря 27 Ное 2013, 18:58 by Admin
» Музиката на моята младост
Сря 27 Ное 2013, 18:51 by Admin